Företag i fokus: Polarbröd

Polarbröds styrelse
Polarbröd är femte generationens familjeföretag som ända sedan 1879 haft rötterna i norrbottniska Älvsbyn där de bland annat producerat deras traditionella hällbakade kakbröd och uppskattade tunnbröd. Vi fick en pratstund med Vd:n Anders E. Johansson som berättade om Polarbröds utmaningar, framtida mål – och inte minst vilken som var hans egen favoritmacka!  

Namn: Anders E. Johansson

Roll/titel: Vd Polarbröd AB sedan 2016, innan dess marknadsdirektör i Polarbröd 2009-2016, marknadschef Umeå Energi 2000-2009, Sälj & marknadschef mm Modo Paper 1986-1999.

Hur ser branschen ut? Är det stor konkurrens?
Sverige har ett av de största urvalen av bröd som finns i något land. Konkurrensen är tuff både från andra bagare och från livsmedelskedjornas egna varumärken. Polarbröd är tydlig marknadsledare på kakbröd samt mjuka och hårda tunnbröd. Förutom i Sverige så säljer vi på ett stort antal exportmarknader. Efter branden har vi just nu fokus på Sverige och Norge.

Vilken är den största utmaningen för Polarbröd?
Största utmaningen just nu är försvara vår plats i brödhyllan och snabbt komma tillbaka efter branden som förstörde bageriet i Älvsbyn augusti 2020. Vi bygger på rekordtid upp ett helt nytt bageri i Älvsbyn samtidigt som vi klarat att kraftigt öka produktionen i vårt andra bageri i Bredbyn. Polarbröd är ett av Sveriges starkaste varumärken inom livsmedel och vi har fått fantastiskt mycket kärlek från kunder och konsumenter som hjälper oss på vägen tillbaka i marknaden. Investeringarna 2020–2021 uppgår i nuläget till crika en halv miljard kronor.

Vad är era framtida mål?
Vi är på en tillväxtresa där vår vision är ledstjärnan, att göra hållbara brödmål tillgängliga för alla. Sen har vi givetvis också affärsmål för olika marknader och segment. Vi märker tydligt att det vi står för gör avtryck i marknaden. Konsumenterna blir allt mer medvetna om vad man köper och av vem, därför är öppenhet och transparens ett viktigt ledord för Polarbröd. Branden är ett hack i kurvan 2020. I slutet av oktober räknar vi med att första brödkakan kommer ur ugnen kommer från nya bageriet i Älvsbyn.

Vilka är dina tre bästa tips till dem som driver/vill driva företag?
1. Satsa på något du verkligen tror på, något du tycker är roligt och har passion för!
2. Provtesta. Gör hemläxan marknadsanalysen men räkna inte med ett facit. Du måste våga provtesta för att veta vad som funkar i marknaden.
3. Omge dig med rätt medarbetare, gärna duktigare än dig själv!

Vad bör man absolut undvika som företagare, enligt din mening?

Otydlighet sprider osäkerhet och energin går åt alla håll och ingenstans. Fokus och tydlighet är viktigt i alla företag och organisationer. Se till att kunna svara på varför vi finns till, vilket specifikt kundbehov vi tillfredställer?  vilka är vi, vart ska vi och hur vi ska ta oss dit?

Slutligen så måste vi ju fråga vilken som är din egen favoritmacka?
Polarbröds rågkaka med smör toppad med vindelrökt skinka, gärna uppe i Kittelfjäll efter skidtur. En perfekt utflyktsmacka!

Mest lästa

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev