Sista dagen utan amorteringskrav: ”Släcker drömmar för många unga och människor utan stor förmögenhet”

sw
Igår var det sista dagen med amorteringsfrihet på bostadslån. Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, menar att de befintliga amorteringskraven släcker drömmar för våra unga och för människor utan någon större förmögenhet.

– Hela bostadsmarknaden präglas av enorm dysfunktionalitet och det är beklagligt att politiken tillåter att insteget till det ägda beståndet försämras och utvecklas i samma riktning som hyresmarknaden, säger han i ett pressmeddelande.

I samband med pandemin beslutades om möjligheten för svenska hushåll att begära amorteringsfrihet. Tidsfristen löper ut i dag, 31 augusti, och ordinarie amorteringskrav gäller därmed framåt.

Stockholms Handelskammare har tidigare ställt sig tydligt negativa till att det ursprungliga amorteringskravet snabbt skärptes och utökades. I pressmeddelandet lyfter de rapporten Felaktiga grunder och negativa effekter där professor Lars E. O Svensson bland annat fann ut att amorteringskraven motiverats med ambitionen att öka bolånetagarnas motståndskraft och minska risken för djupare lågkonjunkturer, men att kravet i själva verket tvärtom minskar motståndskraften och ökar risken för djupare lågkonjunkturer.

– Amorteringsreglerna är ett påtvingat sparande utan ränta som dessutom är svårt att använda om inkomsten minskar. Det minskar motståndskraften vid kriser. Det finns så klart goda skäl att oroa sig för skuldsättningen, men hushållens nettoförmögenheter har ökat mer och snabbare än deras skulder, säger Stefan Westerberg.

En baksida med amorteringskraven är att steget in – förutsättningarna att köpa en första bostad – förändrats dramatiskt. 2017 prissattes en genomsnittlig etta i Stockholm så att exklusive kontantinsats krävdes 6 700 kronor i månatliga inbetalningar.

Det var vid det tillfället en kostnad som ungefär hälften av alla 25–29-åringar klarade av att bära.

Med de i dag aktuella amorteringskraven, där en bolånetagare som lånar 85 procent årligen ska amortera 3 procent, så innebär det att den samlade kostnadsbördan höjs till 12 600 kronor och kräver en fast inkomst på minst 35 000 kronor i månaden.

Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare

Det innebär att endast knappt 20 procent i åldersgruppen kan möta kraven.

– Det har blivit radikalt svårare att köpa en första bostad och när vi tillsammans med Hemnet undersökte saken framgick det tydligt att en väldigt stor andel av de unga är beroende av föräldrar eller släkt för att kunna finansiera en första bostad, säger Stefan Westerberg som menar att det är beklagligt att man återgår till ett regelverk som han menar har uppenbara negativa baksidor, säger han.

Och tillägger:

– Det bästa vore om riksdagspartierna kunde samlas runt en bred översyn av kreditrestriktionerna där man försöker hitta en lösning där sund ekonomisk hållning kan förenas med bättre möjligheter till inträde på bostadsmarknaden.

Mest lästa

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev