I Institutet Mot Mutors (IMM) rapport Mutbrottsdomar i Sverige 2020 framgår det att nästan hälften av alla mutbrottsmål 2020 gällde försök att muta myndighetsutövare.
I rapporten sammanfattas samtliga mutbrottsdomar under året. Statistik sammanställer bland annat sektorsindelning, brottsrubricering och påföljd. Det gäller bland annat försök att muta förarprövare vid uppkörning, personal inom kriminalvården eller att skynda på beslut från statliga myndigheter.
– Inom transport och fordon fortsätter trenden från tidigare år där personer försökt muta provledare eller förarprövare för att bli godkänd. Det är en av de situationer som vi ser ökat under 2020, nämligen att försöka påverka personer som utövar myndighet. Det riskerar att skada allmänhetens förtroende för det offentliga, säger Hayaat Ibrahim, tf. generalsekreterare IMM, i ett pressmeddelande.
Enligt rapporten är den typiske mutbrottslingen år 2020 en 48-årig man som på givarsidan arbetar inom privat sektor och på tagarsidan inom offentlig sektor.
– Korruption sker många gånger i det dolda och mörkertalet för det faktiska antalet mutbrott som sker varje år går därmed inte att fastställa. Men i de upptäckta fallen kan vi se att det ofta rör sig om stora summor pengar som går till otillåtna förfaranden, säger Hayaat Ibrahim.
Och fortsätter:
– Många gånger kan det finnas en gråzon kring vad som är tillåtet i relationen mellan privat och offentlig sektor. Här är det viktigt att förebygga situationen och utbilda sina anställda i korruptionsrisker och hur man ska hantera dem när de uppstår. På så sätt kan man förhindra förekomsten av mutor.