Lönegapet mellan kvinnor och män är knappt tio procent. Räknar man om detta till tid så betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12 varje dag, medan män får betalt ända fram till klockan 17.00.
I ett pressmeddelande skriver Sveriges Kvinnolobby att kvinnors lägre löner och sämre villkor har ett högre pris – och otrygga anställningar, pressad arbetsmiljö, brist på kompetensutveckling och bristande förutsättningar för ett nära ledarskap inom äldreomsorgen är huvudorsaken till att så många dött till följd av pandemin. Som exempel nämner de att många inom vården har drabbats av posttraumatisk stress på grund av pressad arbetsmiljö.
– Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken och sektorer har livs- och samhällsfarliga konsekvenser. Låt detta bli en väckarklocka för det akuta behovet att rätta till de ojämställda lönerna och villkoren en gång för alla, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, som är initiativtagare till samarbetet, i ett pressmeddelande.
I pressmeddelandet kan man även läsa att sedan rörelsen bildades (för nio år sedan) så har klockslaget flyttats fram från 15.51 till 16.12 – en förändringstakt som gör att jämställda löner först kommer kunna nås om 20 år.
*Beräkningen bygger på Medlingsinstitutets officiella lönestatistik över kvinnor och mäns genomsnittslöner där lönerna är uppräknade till heltid för att möjliggöra jämförelser.