Många har svårt att prata ekonomi med sin partner

Shot of young couple sitting together at table with laptop and discussing work. Young man and woman working at home office.

1 av 5 svenskar tycker att det är besvärligt att prata om ekonomi med sin partner. Detta visar Intrums årliga European Consumer Report som baseras på 24 000 europeiska konsumenter, varav 1 000 svenska, som har svarat på frågor kring ekonomiskt välbefinnande, konsumtionsbeteenden och betalningsmönster.

Undersökningen visar att 19 procent tycker att det är svårt att prata om privatekonomi med sin käresta. Hos personer mellan 18 till 37 år upplever 3 av 10 att frågan är en utmaning och högst andel hittas bland föräldrar som har barn boende hemma i hushållet. Där är siffran hela 33 procent. Bland äldre i grupperna 55-64 år och 65+ svarar endast elva procent respektive fem procent att de tycker att det är besvärliga frågor.

– Privatekonomi är kanske inte det ämne man helst vill prata med sin partner om, men att ha en gemensam och tydlig bild av hushållets inkomster och utgifter lägger en bra grund för att slippa oväntade kostnader längre fram, säger Siv Hjellegjerde Martinsen, landschef Intrum Sverige, i ett pressmeddelande.

Info om European Consumer Payment Report 2020European Consumer Payment Report baseras på en extern undersökning med fler än 24 198 deltagande konsumenter i Europa, varav 1 000 i Sverige. Rapporten innehåller insikter om europeiska och svenska konsumenters vardagsekonomi; hur man konsumerar och möjligheten att få den egna ekonomin att gå ihop. Undersökningen genomfördes av Longitude mellan den 28 augusti och den 5 oktober 2020. Den kompletta rapporten finns tillgänglig på intrum.com/ecpr2020.

Mest lästa

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev