Rekordår för ”vabbandet”

alexandra

Nolltoleransen och pandemin bidrog till ett rekordår för vabbandet i Sverige under 2020, Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, tipsar här om hur klarar balansgången mellan yrkesliv och föräldraskap nu när vi går in i ”vabruari”.

Svenska föräldrar ut över 8,3 miljoner vab-dagar under 2020, detta enligt siffror från Försäkringskassan. Detta är en ökning med 24,1 procent jämfört med 2019 och rekord i totalt antal ersättningsdagar under ett och samma år. Trots att vissa vanliga sjukdomar, som vinterkräksjuka och säsongsinfluensa, verkar ha minskat under pandemin riskerar förskolans nolltolerans kring förkylda barn att leda till att februari kommer att slå alla rekord.

– Småbarnsföräldrar tampas varje år med stress och dåligt samvete under vabruari, när de balanserar jobb och sjuka barn. Med förskolans nya riktlinjer som säger att barnen måste stanna hemma vid minsta symptom och vara symptomfria i två dagar innan de får komma tillbaka, är det många föräldrar som har levt under vabruari-liknande omständigheter under snart ett års tid, säger Alexandra Björnsson i ett pressmeddelande.

Just nu arbetar många på distans, något som bidrar till att många föräldrar just nu försöker kombinera jobb och vab för att få ihop vardagen.

Alexandra Björnsson menar att ”vob’ vara en lösning för att få ihop vardagen, men menar samtidigt att det är viktigt att det inte går ut över barnen och att det inte utnyttjas av arbetsgivarna.

– Barnens behov är alltid viktigast, man ska inte vobba för att det inte finns utrymme att vara ”ledig” utan för att det faktiskt känns bra och fungerar. En arbetsgivare får aldrig säga att du måste jobba när du tar hand om ett sjukt barn. Möjligheterna ser förstås olika ut för olika familjer, men jag tycker att man ska överväga om det inte är bättre att vabba än att vobba för att på så sätt kunna ge barnet sin fulla uppmärksamhet, säger Alexandra Björnsson.

Risk för olyckor

Den delade uppmärksamheten gör att riskerna för olyckor ökar.

– Förutom stressen och den psykiska påfrestningen det kan innebära att slitas mellan arbete och barn, kan den tudelade uppmärksamheten också leda till en ökad olycksrisk. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skadas 60 000 barn varje år så allvarligt i hemmet att de behöver söka akut sjukvård. Fundera igenom vilka risker som finns i ditt hem och skapa en checklista med de åtgärder som behövs. Mitt råd är att fokusera på de risker som kan leda till allvarliga skador, det finns flera enkla åtgärder som gör stor skillnad, säger Alexandra Björnsson.

Alexandras tips – tänk på det här innan du vobbar
Alexandra Björnsson har sex tips till den som behöver kombinera jobb med att ta hand om sjuka barn.

  • Ditt barns behov är viktigt. Känn dig inte pressad att vobba, du har rätt att vara hemma med sjukt barn.
  • Fungerar det med din vardagssituation att vabba? Gör det. Då kan du lägga all din energi på att ge ditt barn den omsorg, tid och kärlek barnet behöver utan att känna dig stressad.
  • Bara för att man vobbar betyder det inte att man måste jobba heltid. Är ni två kan ni avlösa varandra och växla mellan vab och jobb.
  • Var snäll mot dig själv och försök att inte ha dåligt samvete. Gör det du mäktar med och vad som är viktigast för dagen.
  • Ha en rak kommunikation med chef och kollegor. Vad fungerar att göra när barnen är hemma? Finns det stöd att få från din arbetsgivare?
  • Ta inte ut ersättning för vab samtidigt som du jobbar hemma. Du ska ha lön när du arbetar och rätt till ersättning när du vårdar ett sjukt barn.
Alexandra Björnsson. Foto: Trygg-Hansa

Mest lästa

Få de senaste nyheterna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev